HTML

Vállalkozás indítása

2010.03.16. 18:49 vallalkozas-online.hu

Üzleti ötletek – Hogyan tehetünk szert igazán nyereséges ötletre?

Címkék: keresés ötlet üzleti alapítás

Igen egyszerű tippekkel és trükkökkel lépésről-lépésre fedezhetünk fel tucatnyi nyereséges üzleti ötletet még a Kft alapítás előtt! Vegyünk három fontos tényfelismerést, három lehetséges lépést, amellyel mindenki elkezdheti:

 

1.      lépés – Vegyük észre, hogy egy internetes vállalkozás létrehozása nem más, mint problémamegoldás.

2.      lépés – Gyűjtsünk az interneten nyilvánosan feltett kérdéseket és válaszokat annak érdekében, hogy megtudjuk, szűk piaci résünk milyen problémákkal küszködik. (Ez a .com világban könnyebb, nekik ott van a Yahoo Answers...)

3.      lépés – Látogassuk a leszűkített piacunk különböző fórumait, amivel szép kis ötletcsokorhoz fogunk jutni.


Most nézzük a részletek, amit lépésről-lépésre bárki gyorsan és könnyen alkalmazhat.

 

1. lépés – Egy internetes vállalkozás létrehozása nem más, mint problémamegoldás. A legelső dolog, amit meg kell értenünk, hogy az online üzlet fejlesztése nem szól másról, mint egy bizonyos csoport tagjai problémáinak megoldásáról. Ha úgy határozunk, hogy vállalkozásunkban alacsony értékű terméket hozunk létre a megrendelőink számára, nem leszünk képesek túlélni ebben a keményen versengő internetes világban. Az üzleti ötletek vadászásához – azaz megoldandó problémák kereséséhez – ugorjunk a következő pontra.

 

2. lépés – Gyűjtsünk minél több weblapokon feltett kérdéseket és válaszokat, mert így közelebb kerülünk ahhoz, hogy megtudjuk, szűk piaci résünk milyen problémákkal is küszködik valójában. Koncentráljunk az ilyen irányú keresésekre (szakmai oldalakon, céges weblapokon, stb.) és így problémák/ötletek tucatjait fogjuk kapni egyenesen a szűk piaci résünk képviselőitől. Pontos fogjuk így megismerni a piac szereplőit foglalkoztató kérdéseket és most nekiállhatunk ezekre hasonló, közös megoldást találni. Ezen ötletek irányába kell fejleszteni tehát a vállalkozását. Fórumok látogatásával újabb információkat és bizonyítékokat szerezhetünk, amely további ötlettel szolgálhat.

 

3. lépés – Látogassuk ezért a piaci rés különböző fórumait: egy csokornyi ötlethez fogunk jutni. Ezeket a kutatásokat lépésről-lépésre alkalmazva gyorsan és könnyen fejlődhetünk. A fórumok látogatása segít pontosan megismerni a piacon jellemző vitás témákat és problémákat. A problémák kiküszöbölésére ilyen eljárással készített megoldások a vállalkozása „termékét” fejlesztik, de különböző programok segítségével más termékeket is támogathatnak.

 

 

Szólj hozzá!

2009.09.29. 17:30 vallalkozas-online.hu

Kevesebb e-mailt! - 4 órás munkahét

Címkék: könyv email timothy ferris

 

Nemrég fejeztem be a látszólag valószínűtlen című könyvet: „4 órás munkahét”, a szerzője Timothy Ferris. Ferris ebben a könyvben számos ötletet ad arról, hogyan tudunk, akár alkalmazottként, akár önfoglalkoztatóként, kevesebbet dolgozni és befolyásolás által jobban élvezni az életet. Kiválóan érvel, mindenkinek javaslom, hogy olvassa el!

 

A könyv néhány oldala arra késztetett, hogy átgondoljam az egyik tevékenységemet, amit majdnem tíz percenként végzek – az e-mailezést! Jóllehet korábban már megpróbáltam „megszelídíteni” az e-mail sárkányt, úgy tűnik, mindig visszatérek a „küldés/fogadás” gomb 15 percenkénti nyomogatásának szokásához, na és elvesztem a figyelmet. Ez a könyv emlékeztetett arra, hogy ténylegesen azon szabályok szerint kellene elkezdenem (újra) élni, amelyeket mindenki másnak is ajánlok.

 

1. szabály – Naponta csak kétszer ellenőrizze az e-mailjét! Lenyűgöz mennyi ember fedezi fel, hogy amikor elutaznak otthonról nyaralni, és naponta csak egyszer nézik meg az e-mailjüket, a világ mégis megy tovább. Ha nyaraláskor ezt valaki meg tudja csinálni, miért ne tudná otthon is? Naponta csak kétszer ellenőrizze az e-maileket! Én a délelőtti 11:30-at és a délután 4 órát választottam és azt tervezem, hogy a következő 60 napban lecsökkentem napi egy alkalomra reggel 9 órára.

 

2. szabály – Válassza szét az üzletet a magánélettől! Tartson fenn különböző e-mail címet az üzleti és a személyes e-maileknek. Ezzel elkerülheti, hogy a személyes válság eluralkodjon az üzleten és fordítva. Így, ha egy nagy projekt miatt kicsit „csalnia” kell, lecsökkenti az egy olyan e-mail miatti kisiklás esélyét, ami várhatott volna, ha nem látta volna meg.

 

3. szabály – Zárja ki az ügyfélszolgálati e-maileket! Soha ne intézze az ügyfélszolgálatot e-mailen keresztül, főleg, ha a saját ügyfélszolgálatáról van szó! Az ügyfélszolgálat minden kis részét mindig egy help desk rendszeren keresztül intézze, ami nyomon követ minden egyes megrendelést és kommunikációt az ügyféllel. Ez lehetővé teszi, hogy befolyásolni tudja az emberek elvárásait arról, mikor fognak választ kapni: ki tudja ugyanis írni a nyitvatartási órákat a help desk-re.

 

4. szabály – Nem kell minden e-mailre válaszolni! Valamiért sokunk azt hiszi, hogy minden e-mail üzenetet meg kell válaszolni. NEM KELL! Ha egy e-mailt törölni kell válaszadás nélkül, törölje és ne érezzen lelkiismeret furdalást miatta.

 

5. szabály – Az üres bejövő levelesláda a boldogsággal egyenlő. Soha semmilyen körülmények között ne hagyjon e-mail üzeneteket a bejövő postafiókban azt gondlován, majd később foglalkozik velük. Nem fog velük foglalkozni később és csak azt a nyugtalan közérzetet hagyja meg, hogy befejezetlenül hagyott dolgokat. A nap végén minden bejövő üzenettel tegyen egy valamit a három tevékenység közül: törölje; ajánlja valaki másnak; mentse el egy külön mappába.

 

Elvileg az e-mail jobbá teheti az életünket, de ez az álom nekem már 2000-ben kisiklott. Ne hagyja, hogy az e-mail határozzon meg mindent a munkaóráitól az általános hangulatáig, hogy jó avagy rossz napja van-e. Vegye át az e-mail irányítását és használja eszközként, ne pedig kifogásként ahhoz, hogy eredményesnek érezze magát – holott az egyetlen, amiben sikeres volt az az időpazarlás.

 

Szólj hozzá!

2009.09.14. 01:00 vallalkozas-online.hu

Üzleti terv - A sikerhez tervezni kell

Címkék: siker üzleti könyvelő tanácsadó terv

Sok ember indítja el vállalkozását papírra vetett tervezés nélkül, és nem érti, miért végződik próbálkozása kudarccal. A legfontosabb, amit tehetünk, hogy ne az ilyen vállalkozók táborát népesítsük: a kezdeti feladat, amit sok új vállalkozás elmulaszt, az üzleti terv megírása. Ez nem egy amolyan formális dokumentum, amiről a tankönyvekben olvashatunk, megírjuk, majd be is dobjuk a fiókba, aztán soha többet bele se nézünk. Ez egy terv, ami alapján meghatározható az összes számításba vehető potenciális üzlet, ami megmutatja, pontosan mit kell tenni az üzleti siker érdekében. Hogyan tervezzünk meg tehát egy sikeres vállalkozást?

Jó tanács: Győződjön meg róla, hogy a terve egy „élő” dokumentum, mely folyamatosan naprakész, és főként realitásokon alapul. Sok ember elköveti azt a hibát, hogy a jövőbeni értékesítés becslésénél túl optimista, a költségek meghatározásánál viszont szinte vak. A számok minél pontosabb becslésének legjobb módja, ha szakembertől kérünk tanácsot. Kérje meg az könyvelőjét, adótanácsadóját, vagy marketing tanácsadóját, hogy vizsgálják felül a tervet, és mondjanak róla véleményt. Az az összeg, amit erre a tanácsra kiad, az egyik legjobb helyre megy, amire valaha is költött. A szakértő tanácsadók megmondhatják, ha bármely elgondolás elrugaszkodott a valós lehetőségektől, és valószínűleg olyan javaslatokat tesznek majd, amelyekre nem is gondolt.

Konzultáljon továbbá más vállalkozókkal is. Próbáljon az üzleti világ széles köréből tapasztalatokat gyűjteni, ne csak arról a területről, amelyben tevékenykedik. Érdeklődjön tőlük a kezdeti nehézségekről és azok leküzdéséről, illetve kérdezze meg, mit csináltak volna másképpen.

Saját üzlet indításával bebiztosíthatja magát és anyagi helyzetét, de ehhez meg kell győződnie, hogy helyesek a számításai. Amennyiben vezet egy naprakész, realitásokon alapuló üzleti tervet, felkutatja és megfogadja a szakemberek és más vállalkozók tanácsait, akkor jó esélye van az üzleti sikerre, biztosítva ezzel a hőn áhított anyagi függetlenséget és biztonságot.

Szólj hozzá!

2009.09.11. 16:43 vallalkozas-online.hu

Három ok a profitvesztésre

Címkék: hiba csőd ok profit cash flow

Valószínűleg rengeteg oka van, hogy miért indít valaki saját vállalkozást, de a fő okok között vélhetően ott találjuk a profitot, a pénzt. Ha ez nem volt ok, akkor a többi igazából lényegtelen is, mivel hamar csődbe mehet a vállalkozás. Tekintsünk át néhány gyakori hibát, melyek eredményeképpen a vállalkozás nem lesz jövedelmező. Hogyan lehet ezeken változtatni mielőtt túl késő lenne?

Az egyik tényező, ami holtvágányra viheti az üzletet az a célpiac mérete. Más szóval elképzelhető, hogy a potenciális piac nem elég nagy ahhoz, hogy az elvárt jövedelmet biztosítsa. Ha a vállalkozás „csak” egy a rés-üzletek közül, amelyek a már úgyis túl szűk piacra fókuszálnak, akkor sosem lesz elegendő forgalom ahhoz, hogy a vállalkozás hosszú távon is fennmaradjon. Ha ez ismerősen hangzik bárkinek is, akkor szükséges további termékekkel vagy szolgáltatásokkal bővíteni a célpiacot, vagy a meglévő piacon több embert elérni. Ez megvalósítható internetes terjeszkedéssel (pl. e-commerce), vagy legyünk partnerei egy kiegészítő terméket kínáló vállalkozásnak.

Másik módja, hogy csődbe menjen egy vállalkozás, ha hanyagul kezelik a pénzmozgásokat. Minden az üzletet érintő kiadással foglalkozni kell, függetlenül annak mértékétől, majd el kell dönteni, valóban szükséges-e az adott költség. Ha egy termék/szolgáltatás nem hoz pénzt, vagy nem fejleszti az üzletet jól mérhető módon (hangsúly a mérhetőségen van!), akkor nem szabad megvenni. Rá kell szánni magunkat, hogy folyamatosan szemmel tartsunk minden költséget – attól függetlenül, mennyire kis összegről van szó.

A harmadik leggyakoribb ok, ami miatt egy vállalkozás nem lesz jövedelmező, ha a haszonra nem fektet kellő figyelmet. Ne feledjük, ez nem a befolyó pénzösszeget jelenti, hanem azt, ami a végén nálunk marad. Ha sok a bevétel, de úgy tűnik, nem marad belőle semmi, akkor felül szükséges vizsgálni a kínált termékek vagy szolgáltatások valós költségeit.

Szólj hozzá!

2009.07.03. 15:42 vallalkozas-online.hu

Social media: nem megy ingyen

Címkék: social media

Sok szakértő hirdeti a social media ingyenességét. Valószínűleg azonban ők is tisztában vannak vele, hogy ingyen ez sem mehet.

 

Nem szabad elfelejteni azt az alapvető igazságot, hogy a social media igazi hús-vér embereket kíván, akik aktívan részt vesznek annak életében, alakításában, és akár fejlesztésében. Üzleti szempontból a social media üzemeltetése aktív részvételt kíván, amivel használhatóvá tud válni. Önmagát nem fogja fenntartani, a közösséget menedzselni kell. Ha jól használják a vállalkozások, akkor az segítség lesz új és jobb termékek/szolgáltatások kifejlesztésében.

 

Sok folyamat automatizálható, de nem minden. A fontosabb feladatok például nem. Induláskor ezeket kell fontolóra vennie a vállalkozásnak:

 

·         olyan rendszerhez, ami tartalmat tud előállítani, emberek is kellenek

·         a jó feedekhez moderálás kell, ami embereket igényel

·         csakúgy, mint egy kertet, itt is gyomlálni kell, ami embereket igényel

 

A redszerek kiépítése és a munkaerő pedig pénzbe kerül.

 

Szólj hozzá!

2009.07.02. 14:34 vallalkozas-online.hu

Jól megy a rizsa

Címkék: rizsa félelem összefoglaló üzleti terv vezetői

Hetente több üzleti dokumentum megy át a kezemen és csak kevés olyan írással találkozom, amely világosan és pontosan össze tudja foglalni a mondanivalót. Tipikus példa a vezetői összefoglaló, legyen szó akár egy jelentésről, vagy üzleti tervről.

 

A leggyakoribb esetben elintézik egy Ctrl+C Ctrl+V trükkel. Hiba. Legalább is, ha a kiragadott mondatokkal nem kezd valamit az illető, ha csak beilleszti egymás után és kész.

 

Másik tipikus hiba, ha szakbarbár leírást tartalmaz. A szerző nyílván úgy érzi, ezzel tud a legjobban domborítani, de valójában csak összezavarja az olvasót.

 

Na és ami kiválóan megy mindenkinek, az a rizsa. Pedig csak annyit kell tenni, hogy átvigyük az üzenetet az olvasó fejébe. Nem kell több. Lehet az üzenet hiánya sokszor a gond? Vagy a félelem, hogy az üzenetünk nem fog tetszeni az olvasónak. Talán mindkettő…

 

Azért pár dolgot összeszedtünk, hogy mire kell figyelni az üzleti terv megírásánál.

 

Szólj hozzá!

2009.07.02. 13:00 vallalkozas-online.hu

Szuperhősök jönnek

Címkék: superman képregény parker válság recesszió peter szuperhős

Már több blog-bejegyzésben is olvastam (magyar blogokban is), hogy a válság az új szuperhősök születésének kedvez. Már azt is mondhatnám, hogy szuperhős hisztéria van kialakulóban. Az evangélistáknak részben igazuk is van.

 

A zavaros időkben a szuperhősök elterelik a figyelmet a rossz dolgokról. Az 1930-as világválság környékén sok szuperhősről szóló képregény indult.

 

Egy szuperhős sokkal megnyugtatóbb, mint a kormányok stabilizációs tervei. Superman is olyan gazfickók ellen harcolt, akik visszaéltek a nehéz helyzetben lévőkkel.

 

Az ilyen képregények az innováció nagyszerű példái. Ha az előző nagy válságban is megváltoztak a dolgok és új fogyasztási szokások, új termékek jelentek meg, akkor a mai válság is újdonságokat hoz magával. Talán Peter Parker is feladja szabadúszó fotós állását (nagy versenytársa lett a Flickr.com…) és elmegy hamburgert sütni valamelyik gyorsétterembe.

 

Szólj hozzá!

2009.07.02. 12:21 vallalkozas-online.hu

A recesszió 6 tanulsága

Címkék: válság recesszió tanulság

Nemrég egy nemzetközi konferencia beszámolóját olvastam, amiben a jelenlegi visszaesés tanulságairól volt szó. A résztvevők elmondásai alapján körülbelül 6 olyan tanulságot foglalhatunk össze, amit a válságból levonhat egy vállalkozó:

 

1.      A pénz az úr. Akinek ma van elég pénze, és még befektetni is tud, annak hatalmas lehetőségei vannak.

2.      A kreativitás és az innováció számít. A hosszú távú fennmaradáshoz ez elengedhetetlen – persze elég tőkével alátámasztva.

3.      A vevő leggyakrabban az ár alapján vásárol. Vannak kivételek, de ez nagyon erős szabály maradt.

4.      Az információ villámgyorsan terjed. A válság elmélyülésében ez is nagy szerepet játszott. A bizalomvesztés híre gyorsan terjed!

5.      Nem tudhatjuk, hogyan hatnak az állami ösztönzők. És sajnos mindenki a rövid távú stabilizációra hajt.

6.      Összpontosítsunk. Lehetőleg egy, vagy minél kevesebb dologra kell összpontosítani a vállalkozással. És abban kiválóan teljesítsünk.

 

Szólj hozzá!